Het verhaal van de Tratak meditatie

De tratak meditatie is een bijzondere meditatievorm. In de dagen rond kerst, wat door velen ongeacht onze achtergrond beleefd wordt als het feest van licht en vrede, is deze helemaal op zijn plaats. We nemen als aandachtspunt voor de meditatie namelijk een vlam voor ogen. We kijken in het licht om uiteindelijk te verbinden met ons innerlijke licht.

Er wordt vaak heel moeilijk gedaan over mediteren en mensen denken vaak dat het jaren van oefening vergt voor het iets van jou wordt. Maar het staren in de vlam is zo oud als de mensheid. Kijken naar vuur, vervallen in stil gemijmer is iets dat iedereen kent. Onze geest is niet eenvoudig stil te krijgen dus bij meditatie wil je je geest iets “te doen” geven. Men verwoord het mooi in de yogatraditie: ”The dharma of the mind is to think” “het doel/de functie van de geest is om te denken” dus als je jezelf voorhoud bij het mediteren, nu mag ik niet denken. Ga je juist nog méér denken!

We gaan tijdens deze beoefening juist verbinden met de stilte die al in je is. Dat klinkt misschien onlogisch als je bedenkt dat we een ongelofelijk aantal gedachten per dag hebben die door ons hoofd gaan. De schattingen van de hoeveelheid lopen uiteen van veertig- tot zestigduizend gedachten per dag. Een enorm aantal! Als je er vanuit gaat dat we zo'n acht uur per dag slapend doorbrengen, kom je uit op meer dan 3000 gedachten per 'wakker' uur. Dus….je kunt ze niet tegenhouden, probeer dat dus maar niet. Ga juist uit van het gegeven dat gedachten geen verstoring zijn van je meditatie; ze zijn er een deel van. Ik kan me voorstellen dat ik je nu in de war heb gebracht. Ik had het toch net over verbinden met de stilte in jezelf…

Veel meditatiebeoefenaars zijn gestopt met mediteren omdat ze gedachten hebben, maar daar is niets verkeerds aan. Juist doordat je zo krampachtig gaat proberen gedachten te onderdrukken worden het er meer. Laat ze komen en gaan. Weerstand bieden is aandacht schenken. Waar je aandacht is, daar stroomt je energie naartoe.

Je zou dus kunnen zeggen dat meditatie geen methode is om de geest stil te maken. Maar om de stilte die er al is, begraven onder die duizenden gedachten die een gemiddeld persoon per dag heeft, bloot te leggen. Een mooi gegeven tóch, dus niet iets nieuws aanleren maar contact maken met wat al in je is.

Laat je gedachten dus door je heen stromen. Maar laat je er niet mee in, merk ze op en laat ze weer gaan. Keer telkens terug naar het onderwerp van je aandacht. Dat is in zijn meest eenvoudige vorm je adembeweging (de in – en uitademing). In deze oefening is dat het focussen op de vlam. In de traditie is een mooie beeldspraak: “Als je mediteert moet je net zoveel moeite doen als de mist die bij het ochtendgloren opstijgt boven een meer. Er is praktisch geen beweging…”

Richt je aandacht telkens weer op je focuspunt (hier de vlam). Dan zal je uiteindelijk merken dat je steeds meer tijd doorbrengt in je focuspunt en steeds minder in gedachtenland. Wordt gewaar dat je enkel nog kijkt, de adem laat stromen, samenvalt met de vlam. Je verbind met je innerlijk licht…..

Achtergrond
De tratakmeditatie is een objectmeditatie. Je mediteert door je te focussen op een object, in dit geval de vlam van een kaars. Dit is 1 van de meest populaire vormen. Je focust tijdens de meditatie op een concreet voorwerp. Zie het als een anker waar je aandacht telkens naar kan terugkeren.
De tratak meditatie werkt in op het 6e chakra.
Tratak betekend zoveel als ‘kijken’ of ‘staren’.
Daarnaast werkt het ook oog zuiverend. Als je namelijk blijft staren in de vlam gaan de ogen tranen. Dit wordt de Trataka Kriya gemoemd.
Zo is de tratak 1 van de 6 reinigingstechnieken, de zes (shat) kriyas of shatkarmas’s  die beschreven staan in de Hatha Yoga Pradipika ( één van de klassieke teksten over de beoefening van yoga)
Dit zijn lichamelijke reinigingstechnieken
- Tratak: oogreiniging
- Neti: neusreiniging ( 1 van de bekendste, het reinigen van de neus met het neuskannetje)
- Kapalabhati: vuurademhaling
- Dhauti: maagreiniging
- Nauli: darmreiniging
- Basti: klysma

Praktisch:
Zorg dat je makkelijk kan zitten, als dat makkelijk op de grond kan ga je op de grond zitten. Eventueel ondersteun je je bekken met een zitkussen zoals je dat in de yogales doet. Traditioneel is dit met ingetrokken benen, maar je wil dat je lichaam je niet stoort dus neem gerust een andere houding met de benen aan. Het is ook prima om op een stoel aan tafel te zitten en de kaars voor je te plaatsen.

  • Zorg dat je niet gestoord wordt, je even de tijd voor jezelf kan nemen.
  • Zorg dat je het voldoende warm hebt
  • Voor de “kaars”
    • traditioneel maak je een ghee lampje zoals ik demonstreer in het filmpje. Een lont van een katoenen watje. Als brandstof “ghee” , geklaarde boter (je vind dit bij de toko, de natuurwinkel of zelfs bij de jumbo ben ik het al tegengekomen) je kan de rest ook gebruiken om mee te koken. Een kommetje waar je de lont in plaatst. Je moet de kaars op ooghoogte voor je plaatsen zodat je je nek en hoofd niet in een ongemakkelijke houding brengt maar neutraal kan houden.
    • Als je dit allemaal teveel werk vind kan je gewoon een theelichtje of een kaars gebruiken. Bij voorkeur maak je de ruimte waarin je mediteert zo donker mogelijk

Het Licht dat voor je staat in de tratak meditatie wordt een leidend licht. Brengt je naar schoonheid en zuiverheid. Dát wat altijd al in jou aanwezig was.
”Tat tvam asi”, dát ben jij.

Wil je de Tratak meditatie graag volgen? Klik hier. 

Vanessa De Vijver - Gestels 
http://yogasati.nl/

Cookie instellingen