Uit het receptenboek van Anita
Rogge Ontbijtkoek!
Nodig:
- 1 eetlepel kokosolie
- 200 gram abrikozen, wellen in een laag water op een zacht vuur tot ze zacht en dik zijn
- 250 gram volkoren roggemeel
- 4 theelepels speculaas kruiden( koekkruiden mag ook)
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel kardemon
- 1 ei
- 6 eetlepels zonnebloem pitten
- 1 eetlepel kokosmeel ( of inuline poeder)
- 1 koffielepel kokosbloem suiker
- Snufje zeezout
- Scheutje citroensap
- 2 koffielepels bicarbonaat (pas toevoegen vlak voor het in de oven gaat!)
Bereidingswijze:
- Kokosolie mengen met de warme abrikozen en pureren met een staafmixer, de andere ingrediënten met een handmixer erdoor doen.
- Bakken in cakeblik ongeveer 1 uur op 150 graden. Check na 50 minuten. Als je denkt dat het goed bruin is haal het eruit. Je kan ook net als bij een gewone cake een sate prikker erin duwen, is die schoon. Dan is de koek klaar.
Variatie:
- Rasp 1 biologische sinaasappel door het beslag, of 200 gram geraspte pompoen of courgette.
- Voeg 100 gram gesneden dadels toe, minder dan iets in de abrikozen
- Voeg extra pitten en zaden toe die je lekker vind.
Bron: Weten van Heerlijk eten. Rineke Dijkinga