Uit het receptenboek van Jeanet

Wortel ontbijt cake! 
Nodig:
- 100gr dadels op stukjes
- 150gr olijfolie/kokosolie/raapzaadolie
- 2 eetlepels koekkruiden
- 1 cm verse gember op stukjes
- 3 eieren
- 100gr speltmeel
- 100gr roggemeel
- 150gr wortel, geraspt
- 50gr rozijnen
- 50gr ongezouten pecannoten op stukjes
- 1 koffielepeltje baking soda
- Sap van halve citroen
 
Zo maak je hem:
- Verwarm de oven voor op 160 graden. Zet alvast een cakevorm klaar met hierin bakpapier
- stukjes dadel, stukjes gember en de eieren in een blender en mixen (je kunt ook de staafmixer gebruiken)
- doe in een andere kom speltmeel, roggemeel en de koekkruiden en meng
- doe het eimengsel bij het meel mengsel en roer goed door met een spatel
- voeg achtereenvolgens toe: olie, wortel, rozijnen en pecannoten
- als je oven op temperatuur is, doe je de laatste stap; baking soda toevoegen en daaroverheen giet je het citroensap. Je zult zien dat het dan gaat bruisen. Dit effect geeft de luchtigheid aan je cake. Spatel dit rustig door je cake heen. Niet te lang want anders verliest het zijn effect. Daarna meteen in je cakevorm gieten en in de oven zetten

De cake moet 1uur in het midden van de oven, maar kijk voor de zekerheid na 50 minuten hoe het met de cake gaat. Zoals bij elke cake: prik er even in met een saté prikker om te kijken of hij gaar is. Als er niets aan blijft plakken is hij goed.
Haal hem (met bakpapier en al) uit de vorm en laat hem afkoelen.

Je kunt in dit recept variëren naar hartenlust:
- andere kruiden
- andere noten gebruiken
- gebroken lijnzaad toevoegen voor meer eiwitten en gezonde vetten

Deze cake is prima in te vriezen; snij hem op plakken, vries ze apart van elkaar in en je hebt altijd een lekker tussendoortje bij de hand of eet het als ontbijt!
      


Cookie instellingen