Afvallen of anders eten?

Als gewichtsconsulente komen mensen vaak bij mij met het doel om een paar kilootjes af te vallen. Vaak wordt dit aangevuld met de vraag “Welk dieet kan ik het best volgen?” Of “mag ik dan geen koolhydraten meer eten?”.

Ik stel dan altijd de volgende twee vragen: “Waarom wil je een dieet volgen?” En “Voor hoelang had je gedacht dit te doen?”. Mensen kijken me dan vreemd aan. Tuurlijk kan je afvallen met een dieet, het ene is soms beter dan het andere. Altijd vallen ze af, maar ook heel vaak komt het er terug bij of worden ze zelfs zwaarder.
Dus mijn antwoord is NEE ga niet afvallen, maar ga anders eten!

Steeds meer worden we ons bewust van -  en gelukkig ook bewust gemaakt van - een gezonde leefstijl. Zeker in deze onzekere tijden met het Covid-19 virus. Helaas zien we dat mensen met Obesitas veelal zwaarder worden getroffen door dit virus. Het nastreven van een blijvende gezonde leefstijl is dan ook veel effectiever én op termijn veel gezonder dan net voor de zomer of de kerst op dieet gaan.

Het is dus belangrijk om je huidige leefstijl eens goed onder de loep te nemen en te kijken waarom je gewicht niet in balans is en blijft. Dat betekent helemaal in kaart brengen wat al jouw eetgewoontes zijn en waar dingen moeten, maar vooral ook kunnen worden bijgestuurd. Hiervoor zal je bepaalde gewoontes moeten aanpassen. En dat is veel moeilijker dan een dieet volgen van een paar weken!

Dus geen DIEET maar LEEFSTIJL VERANDERING !

Een van de dingen die ik altijd belangrijk vind om te weten is hoe iemand tegen voeding aankijkt.
Is voeding voor jou iets om je lichaam te vullen of te voeden? Veelal eten we met het oog op het wegnemen van een hongergevoel en denken daarbij niet na over de voedingswaarde van hetgeen we in onze mond steken! Veel van onze eetgewoonten worden ons al vanaf geboorte bijgebracht. Kreeg je als baby voeding op vaste tijden, zgn. op de klok voeden, of werd je met voeding getroost?
Het fundament voor een kind met betrekking tot eten, spijsvertering en weerstand wordt gelegd in de eerste drie levensjaren. (En dan te bedenken dat zelfs babyvoeding vaak al suiker bevat!)

Met de huidige overdaad aan beschikbaar voedsel en iedereen die van alles over voeding roept zie je misschien door de bomen het bos niet meer.
Wellicht wordt je leven beheerst door eten en ben je in de loop der jaren de balans in je voeding helemaal kwijt geraakt. Dan is het zaak om terug te gaan naar de basis, gezonde hoofdmaaltijden met verantwoordde tussendoortjes, waarbij je rekening houdt met een goede energiebalans.

Een gezonde LEEFSTIJL, zonder Dieet, waarin je best eens iets kan maar waar je vooral zal leren om verantwoorde keuzes te maken. Vind jij dit moeilijk of wil je hierover meer weten, neem dan vrijblijvend contact met mij op! Ik help je graag naar een gezonde Leefstijl.

Smakelijke groeten, 
Christel

 

Christel Verduijn
Vitaliteitspraktijk Verduijn vof
Vitaliteitscoach | Personal trainer Pro |  Gewichtsconsulente BGN
info@vitaliteitspraktijkverduijn.nl       ☎: 06-57914009

Cookie instellingen