Alcohol En Sport: Beïnvloedt alcohol jou

Alcohol en sport!

Het is zaterdagmiddag en je zit lekker met je vrienden een wijntje te drinken op het terras. Heerlijk genieten. 'S avonds bedenk je nog even een uurtje te gaan sporten in de sportschool en daar gaat het mis….

Het drinken van alcohol voor je gaat sporten is niet zo slim, ook niet als het maar om 1 glaasje gaat. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je hartslag en je ademhaling stijgt. Ook onttrekt het vocht uit je lichaam waardoor je vaker naar de wc moet. Niet zo handig als je net begonnen bent met je workout.

Een beetje pijn is fijn, maar niet als het voorkomen kan worden. Je pijngrens wordt hoger door het gebruik van alcohol. Makkelijk want sporten kan best wel intensief en zwaar zijn. Helaas is dit niet goed voor je! Door het drinken van alcohol krijg je sneller spierpijn dan normaal. Dit komt doordat het melkzuur dat je aanmaakt met sporten slecht kan worden afgebroken door je lichaam. Kijk wel uit dat je niet te ver over jouw grenzen heen gaat, want de kans is groot dat je dan een blessure oploopt.

Het is dus niet verstandig om alcohol voor, tijdens of na het sporten te drinken en dit zijn de redenen waarom:
- Alcohol verhindert het herstelproces van je lichaam.
- De afbraak van melkzuur wordt tegengehouden en dit zorgt voor spierpijn.
- De lever wil als eerste de alcohol afbreken. Dit zal leiden tot een afname van de conditie.
- Alcohol en intensief sporten zal leiden tot extra vochtverlies waardoor je een tekort aan belangrijke mineralen kan krijgen.

Dit alles met dank aan dat lekkere glaasje wijn van vanmiddag!

Geschreven door: Britte de Vries. 

Cookie instellingen