(Bewust) Genieten van de Feestdagen!

We tellen de dagen van dit jaar af, richting de Feestdagen………1e Kerst , 2e Kerst, Oud en Nieuw.
Voor de meesten vakantie of we zitten vanwege de verstrengde maatregelen noodgedwongen thuis.

De Feestdagen worden van oudsher al gevierd met (veel) eten. Gezellig samen eten is iets wat de meesten tijdens deze dagen doen. Wellicht dit jaar anders dan anders, maar de reclame folders van de supermarkten zijn er niet minder om. De lekkerste gerechten komen voorbij. Veel mensen denken dan ook dat ze met kerst hoe dan ook aan zullen komen.  Maar het probleem zit niet in die één of twee Kerstdagen of die oliebol bij Oud en Nieuw, het zijn met name de keuzes die je tijdens de gehele periode maakt! Helaas zijn veel mensen nog niet bewust van wat ze dagelijks tot zich nemen aan energie middels voedsel. Laat staan dat ze beseffen dat ze deze energie verbruiken door bewegen, werken, denken én zelfs als je slaapt.  Eten wordt pas een probleem als de inname en het verbruik van energie (langdurig) uit balans raakt.

Dus het gaat met name om de verdeling van de inname van energie (voedsel).  Wat doe je over de gehele dag? Wat doe je de dagen voor én na Kerst? Jouw dagelijkse gedrag telt namelijk het zwaarst! Als je daar vooraf over nadenkt kan je de “schade” beperken.  Bijvoorbeeld de dag na kerst extra goed letten op je (energie) inname.  Wat heb je zo’n dag nog echt nodig? Hoe kun je de (uit balans geraakte)  energiebalans corrigeren? Zet extra bewegen op de agenda!  De energie zit in je lichaam en vraagt om verbranding!

Wil je tijdens de dagen zelf wat opletten zijn er veel dingen die je kunt doen. Soms maar kleine aanpassingen waardoor je niet echt iets hoeft te missen.  Een hele belangrijke daarin is alcohol, veel mensen zijn zich nauwelijks bewust van de calorieën die ze per consumptie tot zich nemen.  Mijn tip: zet naast je glas wijn nog een wijnglas gevuld met water. Maak van tevoren een mooie waterkaraf met daarin fruit en/of kruiden om het water ‘aan te kleden’ en wat smaak te geven.

Zeker nu de horeca gesloten is en we dit jaar wat meer thuis zijn hebben de meesten wat meer tijd om zelf te koken. Maak zelf (niet te moeilijke) gerechten vers klaar, dat is veel gezonder én beter dan kant-en-klaar producten. Deze kant en klaar producten bevatten namelijk veel zout en onnodige geur-, kleur- en smaakstoffen wat het niet gezonder maakt.  Door het zelf te maken bepaal je zelf wat én hoeveel je van een bepaald ingrediënt gebruikt. Vaak kan er best wat minder suiker in een gerecht en is het dan toch zoet genoeg.
Zorg dat er lekker verse groenten op tafel komen, deze zijn gezond en vol met vezels waardoor je minder eet van andere gerechten.  Eet rustig en geniet van het samenzijn, neem de tijd voor elkaar. Luister ook naar je hongergevoel, neem ik nog of ben ik eigenlijk voldaan?

Bedenk van te voren wat je echt de moeite vindt en neem dat ook gerust. Maar bedenk ook wat je misschien minder de moeite vindt en kan laten staan. Wel of geen voorgerecht of toch liever dessert? Geniet bewust van wat je jezelf hebt toegezegd. De kunst is om je niet te laten beïnvloeden door anderen, die je wellicht nog iets op je bord proberen te schuiven. Geef dan ook aan jouw tafelgenoten aan dat je besloten hebt om bij jouw van te voren overdachte keuzes te blijven, dit helpt enorm. Het is best dapper om zo’n uitdaging met jezelf aan te gaan terwijl je de verleidingen overal om je heen hebt ! Vergeet dan ook niet om jezelf een compliment te geven wanneer jij je aan je eigen afspraken hebt gehouden.

Ik wens jullie allemaal hele fijne dagen en de beste wensen voor een mooi en gezond 2021!

Smakelijke groeten, 
Christel
Christel Verduijn
Vitaliteitspraktijk Verduijn vof
Vitaliteitscoach | Personal trainer Pro |  Gewichtsconsulente BGN
info@vitaliteitspraktijkverduijn.nl       ☎: 06-57914009
Cookie instellingen