Effect van alcohol op Sporten

🍸 Helaas: alcohol heeft een negatieve invloed op je sportprestaties, doordat het onder andere je zenuwstelsel onderdrukt, je motoriek aantast en het vertraagt vooruitgang: of dat nu spieropbouw, vetverlies of fitter worden is. 
📉 Ook vermindert je spierherstel, omdat er nu in je lever, naast melkzuur, ook alcohol afgebroken moet worden. De lever zal de afbraak van alcohol voorrang geven en deze eerst afbreken, waardoor melkzuur ophoopt in je spieren en je meer spierpijn kunt verwachten.  
🥱 Na een avondje stappen zul je waarschijnlijk ook beperkt geslapen hebben, en is de kans voor ongezond eten dezelfde avond, of de dag erop groter. Bovendien bevatten alcoholische dranken veel calorieën. 

⚽ Toch zijn alcohol en sport voor veel mensen met elkaar verbonden “Een biertje bij de derde helft” als gezelligheid na het sporten en versterking van het teamverband. Heb je toch zin in een borrel of drankje, kies dan voor een optie met de minste suikers en calorieën (zoals droge witte wijn, rode wijn of sterke drank als wodka, gin or rum)- en natuurlijk, met mate. 

Mario: 🍻“Oei oei, heb ik nu een slechte naam, wetende dat ik soms iets lekkers drink? Oké, ik mag graag iets drinken bij een etentje! Wat ik wel geleerd heb is dat ik een beetje de 80/20 regel hanteer: zes dagen opletten en eentje even niet. Wel proberen met die dag te kunnen sporten, of in ieder geval binnen 24 uur. Natuurlijk merk je dat je er last van hebt een dag later zeker als je sport, maar daar is die 80% voor!"

Jeffrey:Ik sport best wel veel, zoals voetbal en trainen en wil fitter worden, waarbij (bijvoorbeeld) bier drinken slecht is voor je herstel. Elke dag sporten is al belastend voor je lichaam, laat staan drank erbij. 
🩹 Bij mezelf merkte ik dat ik meer spierpijn had of last had van zere lichaamsdelen. Ik vroeg me af wat meer waarde had: me goed voelen, of “gezellig” meedoen; in dat geval drink ik liever een colaatje en ben ik de dag erna gewoon fit, dan een alcoholische drank om de dag erna lamlendig te zijn met spierpijn. Ik merkte duidelijk een verschil, zoals een rusthartslag die naar beneden gaat. Je lichaam wil eerst de alcohol verwerken en dan pas wat je hebt gecreëerd hebt met sporten". 

🚰 Water drinken helpt wel; als je aan het drinken bent, droog je jezelf als het ware uit. Je spieren en zenuwen hebben wel water nodig om te kunnen functioneren. Als je dus uitdroogt, wordt dat steeds minder. Bovendien herstel je ook minder efficiënt in je slaap, omdat je door alcohol minder goed in je remslaap beland. (Dit sluit zelfs aan bij een volgend #vieruurvragenvuurtje, over immuniteit!)
Jeffrey:"Ik zeg niet dat je absoluut geen alcohol moet drinken, maar een balans vinden in leven en gezond zijn is belangrijk. Je moet je goed afvragen wat je de dag na je borrel wilt doen; als dat het leveren van een belangrijke sportprestatie is, is het te adviseren om die dag ervoor geen alcohol te nuttigen”.
Cookie instellingen