Je gezondheid op peil houden

Je gezondheid op peil houden
πŸƒπŸ½‍♀️ Regelmatige lichaamsbeweging is een van de insteken van een gezond leven. Door het sporten wordt je weerstand vergroot, omdat het de bloedsomloop bevordert. 
⛑️ Witte bloedcellen worden sneller verspreid en kan daarom je lichaam sneller beschermen tegen ‘slechte binnenkomers’. ⚑ Daarbij worden ook andere hormonen zoals dopamine geactiveerd en getransporteerd, waardoor je humeur verbetert en je stressniveau lager wordt. 
🀸🏽‍♀️Hoeveel moet je dan bewegen? In Nederland volgen we hiervoor de beweegrichtlijn of beweegnorm. Deze stelt dat je ieder dag 30 minuten matig moet bewegen (stevig wandelen, fietsen, …). Daarnaast wordt er aangeraden om 2x per week intensief te bewegen (denk aan een groepsles zoals BodyAttack of Spinning, of een training in de fitness) en om 2x per week spierversterkend te trainen (kracht- of circuit training in de fitness of een lesje BodyPump).
πŸ₯¬ Voeding is ook enorm belangrijk voor je gezondheid, de basis van een gezond voedingspatroon zien we terug in de schijf van vijf. Maar voor iedereen is dit natuurlijk erg verschillend. 

Wij waren heel erg benieuwd hoe onze coaches hiermee omgaan. Hoe houden onze Bodyliners hun gezondheid op peil? Je leest het hieronder ⬇️ 

🀰🏽Samantha: “Tijdens een zwangerschap is je weerstand altijd wat lager, dit komt doordat je jezelf maar ook je baby van energie moet voorzien. 3 factoren zijn belangrijk om je weerstand hoog te houden: Gezonde voeding, beweging en ontspanning. Bij een zwangerschap hanteer je deze 3 factoren iets anders dan normaal. Gezonde voeding maar geen dieet, beweging maar aangepast aan een lagere hartslag en iets meer ontspanning dan je normaal zou hebben.”

Mario is op vakantie dus we vroegen hem hoe hij daar zijn gezondheid op peil houdt. 
Mario: “Nou om eerlijk te zijn, op vakantie doe ik totaal niks! Uitrusten, das mijn motto! Als je een heel jaar 40 uur in een week werkt dan is rust heel belangrijk, zeker als je nog best intensief sport. Dus ik heb geen tips voor je, behalve uitrusten πŸ˜‰πŸ‘πŸ₯‚πŸ₯³.” 

Daniella: 🚴🏼‍♀️ Je kunt mij omschrijven als een bourgondische sporter, ik hou van alle facetten van het leven. Dat betekent voor mij dat het belangrijk is dat ik keuzes maakt om ervoor te zorgen dat ik gezond en fit blijf. Ik sport ongeveer 5x per week en geef tevens spinning en bodypump les. Ook buiten Bodyline hou ik van bewegen, het liefste in de natuur; een tochtje maken op mijn MTB of hardlopen in de bossen.
In de winter ga ik regelmatig naar de schaatsbaan om daar op de 500m baan heerlijk te schaatsen en 2x per jaar naar Oostenrijk om te skiën.
πŸ₯¬ Ik houd van lekker maar ook gezond eten, dus kook ik bijna iedere dag vers. Mijn “guilty pleasure” is donker bier (liefst 9 of 10%) met daarbij een lekker stukje oude kaas….heerlijk. Daar kan ik erg van genieten en dat doe ik dan ook. In het weekend drinken we bij het eten soms een glas goede rode wijn. Dat versterkt de smaak van het eten en is gewoon erg lekker. Verder slaap ik gemiddeld 7 uur en dat heb ik ook nodig om weer helemaal opgeladen te zijn.
πŸ“ŠDoor de juiste keuzes te maken in voeding, alcohol, slaap en ontspanning  creëer ik een balans voel ik mij topfit"


Esmiralda: “🧘🏽‍♀️ Ik fiets veel naast het lesgeven en wandelen met de hond. Tijdens de lockdown ben ik begonnen met de bodybalance en merk dat dit een positieve reactie geeft op mijn lichaam, terwijl ik  altijd dacht het niks te vinden. πŸ›‹οΈMaar ook tijd nemen voor rust: ik kan ook een hele dag op de bank de Tour de France kijken. Wat eten betreft ben ik niet het ideale voorbeeld; ik snoep graag en moet mezelf echt dwingen gezond te eten en goed te koken- want koken is niet mijn hobby. Ik zou een personal kok moeten hebben die iedere dag voor mij zou koken. πŸ˜‚ En doe ieder jaar een sportvastkuur om mijn lichaam te resetten, maar je mag in de vakantie ook best even rust nemen en echt even niks doen. We zijn ook gewone mensen met struggles en gewoonten. "

Laura: πŸ₯• “Ik had last van gezondheidsklachten. Ik wou eigenlijk kijken hoe dit nou eigenlijk zat en hoe mijn lichaam reageert op voeding. Waar ik nu wel tegen kan en waar ik niet tegen kan. Ik heb daarom contact opgezocht met een (voedings)arts. Ik moet wel zeggen: dit is voor iedereen echt verschillend. Bij mij ging hij kijken hoe mijn lichaam (organen en functies) reageren op voeding, omdat hij merkte dat ik last had van ontstekingen (dunne darm en alvleesklier). Sinds 27 mei heb ik een dieet meegekregen zonder tarwe en melk.
πŸ₯¦πŸ³ Het was voornamelijk groeten, kip, vis, ei en twee stuks fruit op een dag. Ik mocht geen: aardappelen, tarwe, rijst, rood vlees, zuivel. Ik heb dat toen 8 weken gedaan, daarna ben ik terug gegaan naar de arts voor na-metingen. Mijn waarden waren super goed, alles wat hiervoor op rood stond was nu groen (= goed) of nog maar geel (= nog actiever dan hoort, maar verbetering). Door tarwe en melkproducten uit te sluiten zijn mijn klachten weggegaan. Toen heeft hij nog specifiek gekeken waar mijn lichaam heftig op reageert en dit is op: aardappel, rijst, mais, tarwe en melk.
Het betekent niet dat wanneer ik het één keer eet dat ik direct ziek ben, maar wel dat mijn lichaam daar gevoeliger voor is. Nu eet ik 5 dagen in de week “gezond” (volgens dit dieet), en twee dagen kan ik wel iets eten zoals chips, pizza, aardappel, etc. In de basis is het dus dezelfde als een normaal voedingspatroon, met uitzondering dat ik deze producten in de week niet in mijn voeding opneem. Dit is dus mijn ervaring, ik denk ook wel dat het goed is om dit te delen. Mocht iemand vragen hierover hebben mogen ze gerust contact met mij opnemen”. 
 
πŸ”„ Zoals je kunt lezen, gezond leven is keuzes maken waar ook onze Bodyline instructeurs dagelijks mee bezig zijn. Door gezond te leven- en dus te sporten- kun je jouw weerstand op de meest optimale manier ondersteunen. Je moet alleen de tijd nemen en de discipline hebben om dagelijks jezelf even in beweging te brengen. Tegelijkertijd mag je ook gerust rustmomenten nemen en niks doen om niet constant aan te staan. Voeding is ook een hele belangrijke, maar voor ieder erg verschillend". 

➑️ Heb jij een vraag voor #vieruurvragenvuur? Stuur een persoonlijk bericht via facebook of Instagram. Of mail naar ramanda@bodylinehc.nl

 

Cookie instellingen