Meest gestelde vragen in de fitness

Meest gestelde vragen in de fitness! 🔥 
Deze week een speciale #vieruurvragenvuur, hierin beantwoorden wij de meest gestelde vragen in onze fitness. Vragen zoals “Mag je trainen met spierpijn?”, “Welke training is geschikt om af te vallen?” En “Hoe vaak moet je trainen?”. Lees de volledige blog in het Bodyline Journal!

Mag je trainen met spierpijn? 💪 
Femke: “Het is verstandig om een andere spiergroep te trainen als je last hebt van spierpijn. Wil je toch trainen?  Zorg dan voor een goede warming op, drink voldoende water en verlaag het gewicht,  zodat het een hersteltraining wordt.  Als je een paar keer in de week full body traint (zwaar) is het aan te raden tussendoor een dag rust te pakken. Op die dag zou je bijvoorbeeld wel cardio training kunnen doen”. 

Hoe vaak moet je trainen? ⏰ 
Krachttraining:
Als je alle spieren één keer per week traint onderhoud je deze spieren. Je wordt dus niet sterker, maar blijft wel op het niveau wat je op dat moment bent. 
Voor het beste resultaat train je elke spiergroep 2 keer per week. Krachttraining triggert spiergroei voor zo’n 48 uur. Wanneer die 48 uur voorbij is, groeit je spier niet meer. Tenzij je hem weer traint, Dat boost de groei weer voor 48 uur. Dus, hoe vaker je traint, hoe meer resultaat. Let op: binnen de 48 uur dezelfde spiergroep weer trainen geeft grote kans op blessures en werkt averechts. 

Advies van Maxim: Als je je training in boven- en onderlichaam verdeelt per dag, doe dan twee boven- en twee onderlichaamtrainingen per week. Maar als je meer van total-body-workouts houdt om zoveel mogelijk resultaat te behalen. Adviseer ik drie keer per week krachttraining te doen. De reden daarvan is dat ‘het moeilijk is om de hoeveelheid werk die je moet verrichten in twee trainingen te proppen. 

Uithoudingsvermogen:
In principe geldt voor het verbeteren van de conditie: hoe vaker je traint, hoe sneller je voorruitgang zult boeken. Zo lang je maar voldoende rust neemt! Niet iedereen heeft tijd om vier keer per week te trainen. Gelukkig is dit ook niet nodig en kun je met twee keer per week al mooie resultaten behalen. Train je één keer per week dan zal je conditie onderhouden maar niet verbeteren. 
Veel mensen joggen op een rustig tempo of fietsen met een te lage weerstand en noemen dat conditietraining. Helaas heeft zo’n lage inspanning weinig invloed op de efficiëntie van je energievoorziening. Om je conditie te verbeteren zul je in elk geval zwaar genoeg moeten trainen en flink buiten adem raken. Dat hoeft natuurlijk geen uur achter elkaar. Als je met korte intervallen van grote inspanning werkt is dat al voldoende.

Advies van Maxim: Let op je hartslag!
De trainingsintensiteit moet hoog genoeg zijn, maar ook weer niet zo hoog dat het schadelijk wordt. Je hartslag volgen kan een handige graadmeter zijn om vooruitgang te volgen. Alle cardioapparaten zijn voorzien van hartslagmeters of je kunt een hartslag meter kopen. 

Wat is nu de ideale hartslag? Je berekent eerst je maximale hartslag door 220 (mannen) of 226 (vrouwen) min je leeftijd te nemen. Een man van 30 heeft als maximale hartslag dus 220 – 30 = 190. Je optimale hartslag tijdens de training is dan 60 tot 80% van dit maximum.

Waarom moet ik een “intake gesprek” hebben met mijn personal coach? 🧑‍🤝‍🧑
Jeffrey: “Het is belangrijk voor een trainer om te zien welke persoon hij voor zich heeft. Door middel van een gesprek en intake kan je al veel over een persoon te weten komen. Niet alleen hoe je die persoon gaat trainen om zijn of haar doel te bereiken, maar ook de  mentale en fysieke eigenschappen. Deze lopen vaak  hand in hand. Daarom vind ik het belangrijk om een persoon ook persoonlijk te kennen zodat je tot een optimaal resultaat kan komen.” 

Waarom zou ik een intake gesprek doen voor ik start in de fitness? 
Er zijn verschillende redenen waarom iemand baat kan hebben bij het aangaan van een gesprek met een sportcoach. Dit gesprek staat als ‘intake’, om je eigen doelen in woorden uit te drukken. De coach zal jou persoonlijke aandacht schenken en de juiste oefeningen geven, kijkend naar je doel. Je kunt voor verschillende redenen naar een coach toegaan: gericht op meer kracht, afvallen, conditie, het willen shapen van je lichaam of een stok achter de deur hebben om te komen trainen. Coaches stimuleren het behalen voor je doel, door je net dat extra zetje te geven, je te supporten en daardoor kun jij jou leefstijlgewoontes en algemene gezondheid verbeteren!

Kan ik beter zwaar trainen met weinig herhalingen of andersom?   🏋️‍♂️
Fabian: “ Dit is afhankelijk van met welk doel je aan het trainen bent. Is het jouw doel om gespierder te worden, dan is het verstandig om zwaarder te trainen met minder herhalingen. Meer gewicht (dus minder herhalingen) kan ervoor zorgen dat de omvang en kracht van de spier vergroten.
Train je met lichter gewicht, maar meer herhalingen ligt de focus meer op krachtuithoudingsvermogen. Het is dus afhankelijk van jouw doel in de fitness, hoeveel herhalingen en hoe zwaar je het beste kan trainen.”  

Wat is het beste om af te vallen kracht of cardio?  🏃 🏃‍♂️
Daniella: “Afvallen is voornamelijk letten op je voeding, je voedingspatroon is bepalend voor je resultaat van vetverlies. Meest effectieve workout is die jij gaat volhouden!! Door sporten wordt je hart sterker, verlaagt je bloeddruk, vermindert je stress en gewrichtsstijfheid, verbeterd je slaap en heel belangrijk je voelt je energiek en fit. Kijk wat bij jou past en waar jij je goed bij voelt. Belangrijkste is dat je gaat bewegen. Beste is om beide trainingen te doen. Cardio voor je hart-long systeem te verbeteren en kracht om je lichaam sterker te maken”.

Let op: Onderzoeken en wetenschap met betrekking tot sport gaan vooruit en nieuwe inzichten worden ontdekt, waardoor deze antwoorden (en vragen) altijd in ontwikkeling zijn. 
Cookie instellingen