Trainingsschema's
De basiselementen van een trainingsschema
π Een trainingsschema kan je helpen om bewuster te trainen. Je bereid jezelf als het ware voor, met een idee van welke spiergroep je die dag gaat trainen en wat je daarvoor kunt doen. In een trainingsschema wordt rekening gehouden met afwisseling, dan geef je de belaste spieren een moment om te herstellen.
β»οΈ Daarbij is het ook aangeraden om tussen de 6 en 8 weken van schema te wisselen. Je lichaam zal dan opnieuw geprikkeld worden om zich aan te passen en beter te worden.
π₯ Dit kun je doen op verschillende manieren, door bijvoorbeeld meer herhalingen, frequentie, sets of meer gewicht toe te voegen. Ook kun je denken aan verschillende vlakken, zoals kracht, snelheid, coördinatie en uithoudingsvermogen.
Femke:
πͺEen trainingsschema is een goede stok achter de deur. Je hoeft niet ter plekken te bedenken wat je gaat trainen dus je traint efficiënter. Het helpt je sneller je doel te bereiken.
π©π½ Zelf gebruik ik ook regelmatig een schema, vooral als ik een specifiek doel heb, zoals bijvoorbeeld een strong viking run.
Giovanni:
π Naar mijn mening is het hebben van een schema erg handig. Je hebt houvast en weet altijd wat je moet doen. Als beginner is het belangrijk dat je een schema hebt, waarin alle spiergroepen aan de beurt komen. Bij een ervaren sporter is dat al anders en kun je praten over een split schema. Het ligt er natuurlijk aan hoeveel dagen in de week je gaat sporten.
π« Het is belangrijk dat je je spieren goed laat rusten. Train dus niet 2 dagen dezelfde spiergroepen. Dit kan blessures veroorzaken.
π Je kan je schema na een aantal weken veranderen. Zo is er altijd een uitdaging tijdens het sporten.
π Bij een splitschema kun je bijvoorbeeld denken aan 3 dagen:
Dag 1 : Borst, Triceps.
Dag 2 : Rug, Biceps.
Dag 3 : Schouders en Benen.
De buikspieren kun je over de dagen verspreiden.
π― En natuurlijk, discipline blijft belangrijk om succesvol te kunnen trainen!