Uit het receptenboek van Jeanet

Barbecue tips! 
De zomer is gearriveerd! Tijd voor een gezellige barbecue. Maar hoe kun je een barbecue passend maken in jouw gezonde leefstijl? Stap af van de vaak voorkomende keuzes als: worstjes, speklappen, hamburgers, stokbrood, frietjes etc. En verras iedereen eens met: verschillende gegrilde groentes, groente spiesen, vispakketjes , gepofte zoete aardappel, koude pasta-rijst of aardappel salade en andere culinaire hoogstandjes.

Hier onze Tips voor een gezonde en lekkere Barbecue maaltijd. Je hebt in principe per dag genoeg aan 75 tot 125 gram vlees. Vul de rest aan met groente, fruit en eventueel een aantal stukjes (bruin) stokbrood.

1- Kies mager vlees – Vette vleessoorten bevatten meer calorieën, maar vooral ook relatief veel verzadigd (verkeerd) vet. Biefstuk, tartaar, kalkoen en kipfilet zijn goede magere keuzes. Marineer deze desgewenst voor een bijzondere smaak. Zoek op internet naar magere marinades zonder olie. Zo gebruik je minder saus! Of maak je eigen kruidenolie. Kies een aantal verse kruiden knip of snij die klein en roer ze door een paar eetlepels olijfolie, of kokosolie. Smeer dat direct na het bakken op het vlees en laat het even intrekken. Magere vis of gamba’s kunnen ook prima op de barbecue. Er zijn tegenwoordig veel bakjes, klemmen en pannen die je ook op de barbecue kunt gebruiken verkrijgbaar.

2- Sauzen – Maak je sauzen eens op basis van magere kwark, cottage cheese of yoghurt. Varieer hierin met veel verse kruiden en ook kruiden als kerrie poeder, kurkuma, knoflook, italiaanse kruiden, griekse kruiden, mosterd etc. Durf te experimenteren. Zie je dat niet zitten dan is Tzaziki een heel goed alternatief. Zet de sauzen apart neer dan kan iedereen pakken wat hij wil. Zet ook een lekkere olijfolie en bv een balsamico azijn erbij. Gebruik kruiden boter met mate.

3- Groente – Op een spies, in een pakketje, gemarineerd, rauw of in een salade; groente past super goed bij een barbecue! Zoek de groentes bij elkaar die je lekker vind en ook een leuke kleur combinatie vormen. Denk dan aan courgette, rode gele oranje en groene paprika’s, rode of witte ui, champignons en cherrytomaatjes. Strijk ze even in met een beetje gekruide olie. Of de smeerbare olijfolie waar jullie een proefje van gehad hebben! Een lekkere salade met verse groente mag natuurlijk ook niet ontbreken, vul deze bv ook eens op met schijfjes aardbei, stukjes meloen, verse munt in reepjes gesneden, verse basilicum etc.

4- Vers fruit – Een verse fruit salade ziet er niet alleen lekker uit, hij is ook echt lekker! Maar ook fruit op de barbecue kan heel goed. Probeer eens banaan in aluminium folie of ananas op een spies op de barbecue. Voor de variatie en het zicht staan kruiden als verse munt en basilicum mooi op een salade maar ze geven er ook nog eens extra smaak aan.

5- Volkoren (stok)brood – Uiteraard.  Er is tegenwoordig bij de warme bakkers zelfs Spelt stokbrood te bestellen. Meer vezels zorgen voor een betere verzadiging, dus ga je minder eten.

6- Zout: Denk ook eens aan Losalt. Dat is zout met jodium maar er zit veel minder natrium in. En is dus gezonder. Ook kruidenzout is een prima alternatief. Zout onttrekt vocht aan het vlees, dus is het beter dat pas na de bereiding erop te strooien.

7- Drinken – In de recepten en tips hebben we het voorbeeld gegeven van allerlei fruitwaters. Drink je toch graag een glaasje witten wijn, doe er ijsblokjes bij en je krijgt ongemerkt