Vegan en sporten?

Volledig plantaardig eten, is dat verstandig in combinatie met sporten? 

🥕 Wanneer je besluit veganistisch te gaan eten- omdat je er van overtuigd bent dat het bijvoorbeeld beter is voor het milieu, de dieren en de mens-, is het belangrijk om te letten op de verhouding tussen je voedingsstoffen er mineralen, zodat er over de lange termijn geen tekorten in je lichaam ontstaan. 

⚖️Je koolhydraten en eiwitten zullen op een gevarieerde manier moeten worden aangevuld na een sportsessie. Granen, peulvruchten en noten zorgen voor een hogere eiwitkwaliteit. Ook ijzer is een mineraal die goed moet worden aangevuld, omdat ijzer uit plantaardige voeding minder goed wordt opgenomen door het lichaam.
 
🅱️Een voorbeeld van een tekort aan vitaminen, is B, met name B12. Deze is belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel en met name te vinden in dierlijke producten. 
Christel: “Ja, dit is zeker mogelijk! 

⚠️ Wel moet je er natuurlijk op letten dat je dat goed aanpakt. Schakel hiervoor zeker in het begin een deskundige in.
🐄 Steeds meer mensen worden zich bewust van hun huidige eetpatroon en beseffen dat het oftewel niet het meest gezond is om (veel) vlees te eten maar ook de voetafdruk die je met je voedingskeuzes achterlaat is een erg actief onderwerp. Op het moment dat iemand Vegan gaat eten is het belangrijk dat je als sporter wel alles voldoende binnenkrijgt. Wat veel mensen niet weten is dat plantaardige producten ook veel eiwitten bevatten zoals peulvruchten, noten, zaden, tofu, tempé, havermout. Belangrijk is voldoende groenten/fruit en zorgen voor veel variatie in je voeding. 
🤳🏽Aandachtspunt is wel je B12, ijzer en calcium. Zorg dat je dat voldoende binnenkrijgt.  Hiervoor is het aan te raden je voeding bij te houden in een goede voedingsapp.  En laat af en toe je bloed prikken op vitaminen/mineralen.

🎬Wil je meer inspiratie of perspectief? Een van de documentaires op Netflix The Game Changers laat zien dat topsporters niet afhankelijk hoeven te zijn van dierlijke eiwitten.

📚 Ben je op zoek naar kookinspiratie? Bekijk dan hier 10 Vegan recepten verzamelt door het Bodyline team. 
Cookie instellingen