De sportarts

Binnen Bodyline healthcenter Terneuzen is de sportarts (van Sportmedisch centrum ZorgSaam) gehuisvest. Sinds enkele jaren gaat Pim regelmatig op bezoek bij de sportarts voor een sportmedisch onderzoek. In dit korte interview vertelt hij hier meer over. 

Wat is een sportarts? En waarom zou je hier naartoe moeten gaan?
Pim: "De sportarts is één van de weinige artsen waar je naartoe gaat wanneer je niet perse ziek bent. 
De sportarts is er voor iedereen die beweegt, of graag wil gaan bewegen. Of je nu jong, oud, sporter of geen sporter bent. Dat de sportarts er alleen is voor topsporters is een misvatting. 

Laten we eerlijk zijn: naarmate de leeftijd toeneemt, verandert ook de belastbaarheid van het lichaam. Daarom is de sportarts ook zeker interessant voor 50-plussers, zoals ik. Je krijgt meer inzicht in je conditie, de belastbaarheid van je lichaam en nog veel meer. Je kunt het een beetje vergelijken met een APK, een (snelle) check voor jij je lichaam serieus gaat belasten". 

Kun je ons iets meer vertellen over het sportmedisch onderzoek? Wat wordt er precies onderzocht? 
Pim: "Sportkeuringen zijn er in verschillende soorten en maten, je kunt het zelf zo uitgebreid maken als je wilt. Van een vragenlijst gecombineerd met kort lichamelijk onderzoek tot een inspanningstest. Bij een inspanningstest wordt er een ECG (hartfilmpje) gemaakt tijdens inspanning. Er wordt gekeken of jouw hart de inspanning aankan.

Iedereen kan een sportkeuring laten verrichten. Zeker voor beginnende sporters kan een sportkeuring verstandig zijn. De sportarts kan je een deskundig advies geven zodat je op een verantwoorde manier met sporten kan beginnen. Maar ook voor oudere sporters is een sportkeuring interessant, zo krijg je direct inzicht in de belastbaarheid van je lichaam". 

Voor wie is de sportarts interessant? 
Pim: "Eerlijk? Voor iedereen. Maar de laatste tijd merk ik meer en meer hoe nuttig de sportarts is voor mensen die op latere leeftijd nog intensief bewegen. Het geeft je een schat aan informatie over je eigen lichaam en nog belangrijker het zorgt ervoor dat je niet voor verrassingen komt te staan".   

Wil je hier nog iets aan toevoegen? 
"Eigenlijk een emotionele oproep: ben je een sporter of wil je gaan sporten bezoek dan zeker de sportarts! Onbekend is onbemind, daarom proberen wij de drempel al te verlagen: de sportarts is gehuisvest binnen Bodyline healthcenter Terneuzen. En... niet onbelangrijk: meestal ben je hier (gedeeltelijk) voor verzekerd". 

Cookie instellingen