Samenwerking ZorgSaam

Nieuwsbericht 22/06/2021
Handtekeningen onder intensieve samenwerking ZorgSaam en Bodyline
 
Samenwerking tussen een zorgorganisatie en een fitnesscentrum komt niet veel voor. Zijn het twee compleet verschillende werelden misschien? Toch niet. Neem ZorgSaam Zeeuws-Vlaanderen en Bodyline healthcenter. Ze hebben meerdere overeenkomsten. Niet alleen zijn beide verspreid over heel Zeeuws-Vlaanderen aanwezig, ze zijn ook allebei actief op het gebied van gezondheid en het herstel en behoud daarvan. Samenwerking tussen beide is al eerder ingezet en groeit gestaag. Op dit moment is er zelfs een groeispurt. Want ook op het gebied van preventie en vitaliteit worden ZorgSaam en Bodyline belangrijke bondgenoten. Daar zit een diepere gedachte achter, één waarop ook andere partijen kunnen aansluiten. “Het is een goede stap om de dreigende Zeeuwse zorgkloof aan te pakken”, zo vertellen ZorgSaam bestuurder René Smit en Bodyline directeur Pim Lexmond.
 
Kloof verkleinen
Hoe zat dat ook weer met die Zeeuwse zorgkloof? Die ontstaat door steeds meer oudere Zeeuwen door de vergrijzing en door steeds minder Zeeuwse jongeren door de ontgroening. Zonder voldoende jongeren die in de zorg werken loopt die groeiende groep ouderen zorg mis. Dat moet uiteraard worden voorkomen. De zorgkloof moet aangepakt worden in Zeeland. Op allerlei manieren, bijvoorbeeld door samenwerking tussen een zorgorganisatie en een health center. Pim Lexmond: “Wij helpen de mensen om fit te worden en te blijven. Onze preventie richt zich op een gezonde leefstijl zodat de bevolking minder vaak een beroep op de zorg moet doen. ZorgSaam richt zich met vitaliteitsprogramma’s op de zorgmedewerkers, zodat zij fit blijven om het werk te doen. Bij elkaar is dat dus ook een deel van de oplossing om de kloof te verkleinen!”
 
Post Covid programma
“Inderdaad, we richten ons allebei op preventie en op gezondheid en vitaliteit. En samen kunnen we daar goede combinaties in maken”, vertelt René Smit van ZorgSaam. “We hebben officieel besloten daar veel werk van te gaan maken. Dat begint met een gecombineerd programma voor mensen die restklachten hebben na corona. Fysiotherapie en ondersteuning in het ziekenhuis, aangevuld met leefstijl coaching door Bodyline.”
 
“Daarbij gaat het minder om gerichte oefeningen, maar om bewegen in het algemeen als onderdeel van je dagelijks leven”, vult Pim aan. “Bovendien word je direct na het bewegen persoonlijk gecoached in groepsgesprekken over hoe je je leefstijl kunt aanpassen zodat je een betere conditie krijgt, ook na Covid. Dat gaat over je mentaal welbevinden, voeding, zingeving, structuur, noem maar op. Het is aanvullend op elkaar, we werken samen met fysio en diëtetiek van het ziekenhuis in dit programma van enkele maanden. Er is voor iedereen een natuurlijke overgang van het maatwerk van de fysiotherapie van het ziekenhuis naar de fitness en leefstijl van Bodyline. Er blijft trouwens ook ruimte voor andere partijen, bijvoorbeeld 1e lijn in de wijk. In de zorg hebben we elkaar allemaal nodig.”
 
Extra programma’s
Naast het post Covid programma, dat inmiddels loopt, staan er nog diverse gezondheidsprogramma’s in de steigers. Voor zowel inwoners van Zeeuws-Vlaanderen als zorgmedewerkers komen er dit jaar nog programma’s gericht op burn out, herstel na kanker, hartrevalidatie en obesitas. In het gezondheidscentrum Antonius in Oostburg hebben ZorgSaam, Bodyline en andere partijen al langer een succesvol leefstijlprogramma gericht op mensen met diabetes en hart- en vaatklachten.

Bekijk de video: 

 

Cookie instellingen